OP KAMP IN LILLE SEPTEMBER 2017

Dag 1: dinsdag 26/9

We vertrokken op school en stapten naar de bushalte.  Nog even spelen op een binnenpleintje en de bus kwam er al snel aan. De kinderen wilden heel graag alle haltes volgen, dat kon met het plan dat gemaakt was door het groepje van de reisweg (Lucía, Lou, Rosalie en Sora). Sommigen wisten zelfs de weg nog van het vorige jaar!
Aangekomen aan het huisje, een blij weerzien voor de tweedeklassers. We aten ons fruit op en verkenden het terrein. Er werd een paddenstoelenstad gebouwd, huisjes van dennennaalden gemaakt, kampen in de bomen ontworpen, hockey met takken en gevonden tennisballen gespeeld,… We aten ons lunchpakket op en genoten van de eerste zonnestralen na een mistige ochtend.

De aardappelen werden geschild, wat waren de mesjes scherp! Sommige kinderen gebruikten hun zakmes om een scherpe punt aan een tak te maken. Viktor vond zelfs een wit wormpje in zijn tak na het afsnijden van de schors!
We speelden het spel ‘afpakkertje’, een spel van Raven, Max, Kamiel, Noan, Oscar, Jules en Viktor. In het bos moesten we kruisen zoeken en verdienen met opdrachten. Nadien kon je in andere kampen de kruisen gaan stelen. Je moest dan in het kamp binnengeraken en niet getikt worden door de beschermers. Wat een ingewikkelde regel. We kwamen even samen en spraken af hoe het spel verder moest, dan lukte het al beter.

Na al dat harde lopen is een princekoek een heerlijk 4-uurtje. Het touw werd in de bomen opgehangen door Paz en Tiffany en iedereen testte het hoogteparcour uit. Sommigen moesten wel hun durf even overwinnen. De bomen-actiegroep kwam tot stand nadat we een beschadigende boom tegenkwamen. “Wij zijn de beschermers van de bomen, bomen hebben ook een ziel!” werd er gescandeerd.
Vier vrijwilligers dekken de tafel met op elke tafel 11 borden, dat gaat vlot! Voor we het beseffen is het al etenstijd. Kinderen keken naar de menu die aan het raam hing (gemaakt door het menu-groepje: Woud, Louka, Paz, Juwayriyah). Vanavond: spinaziestoemp met fish sticks en verse komkommer en sla. Wat hebben we dat goed ingeschat. 12,5 kg aardappelen zijn er helemaal doorgejaagd. Het heeft gesmaakt.
Al die borden en de grote potten afwassen was wel een klus. Ondertussen werd het kampvuur al aangestoken. De dennennaalden worden spaghetti in het vuur, wisten jullie dat al? We kwamen samen om ons kamplied te zingen bij het vuur. De eerste klas vatte de eerste dag samen in één woord. De tweede klas startte een heuse opruimactie in het bos (dat er heel vuil bij lag!). 3 volle vuilniszakken konden we verzamelen en Linus bedacht dat we eigenlijk best nog ‘recyclen’ ook. Ook in de tweede klas zaten we rond het kampvuur om even over de dag te vertellen. Een kattenwasje, tanden poetsen, nog even met de pillampen lezen en het licht gaat uit. De eerste dag zit erop!


Dag 2: woensdag 27/9
Om 7u waren de eerste vroege vogels wakker. Het gordijn ging op een kiertje en de macramé, leesboekjes en tekenkunsten werden bovengehaald in de eetzaal. We maakten een vlaggetjesslinger voor Max, waarvan iedereen een vlaggetje versierde. En dan kwam het feestvarken eraan. Hij werd verwelkomd met een luide versie van ‘happy birthday’ en wel 6 hiep hiep hoera’s!
We startten de dag met een stevige portie havermout en lekkere boterhammetjes. Het eerste spel is er één van 5 meisjes (Alela, Nina, Hajar, Inez en Amara). In het ‘opdrachtenspel’ moest je op zoek gaan naar papieren met een opdracht op. Die waren verstopt in het bos. Met een beker water op je hoofd lopen, elkaar een kus geven op de wang, van kleren wisselen,… Wie kan als eerste de tien opdrachten volbrengen zonder getikt te worden?  Iedereen had er alvast veel plezier in.
Max zijn verjaardag werd gevierd met lekkere cakejes en een heuse kroon. Nog even spelen en slijpen met de zakmessen. We aten een lekkere wortel-pompoensoep (op voorhand gesneden op school) met brood.
Na de middag volgde het laatste spel van Renée, Francis, Nand, Linus en Thomas. Wat een knappe verkleedkleren hadden die monsters aan! Wie vindt de juiste sleutel om de geheime schat te openen? Alle sleutels waren in het bos verstopt, hopelijk werd je niet door de monsters getikt want dan werd je zelf een monster. Gelukkig kon je beschermdrankjes drinken bij de beschermer en dan was je veilig.
Wat was de echte sleutel moeilijk verstopt! Paz, Stan L. en Astor waren hem in de tweede ronde op het spoor.  Gelukkig geraakte de juiste sleutel veilig bij de schat. Iedereen was blij met de verrassing: marshmellows. Stokken werden gezocht en alvast geslepen om ’s avonds na het eten van een krokante lekkernij te kunnen genieten. Lou controleerde de marshmellows op correcte krokantheid.
We aten enkele druifjes en een rijstwafel. Er werd nog geoefend op een stokkengevecht door Noan en Dylan, Rosalie vond een (giftige) salamander met een geel buikje onder een plank. Katrijn moest jammer genoeg vertrekken, ze kreeg nog een heleboel knuffels mee naar huis. We aten pasta pesto met zelfgemaakte pesto en allerlei extraatjes: kaas, mozarella en nootjes.  Echt restauranteten.
We eindigden de dag met een stiltewandeling door het bos. Nog even genieten van de rust op een eigen plekje tegen de bomen. Filosofische vragen kwamen boven en er werd teruggekeken op een heerlijke dag. Al snel ligt iedereen in dromenland en klinken de eerste snurkgeluidjes.

Dag 3: donderdag 28/9
De meesten waren al vroeg wakker. Even ‘snoezen’ in bed en tegen half 8 schoven we de gordijnen open. De macramé werd opnieuw bovengehaald en ook de schaakborden waren een hit vandaag. Na een ontbijt met cornflakes deed iedere tafel zijn eigen afwas. Daarna kon je je eigen bagage inpakken. Al je spullen terugzoeken en die dan in je koffer krijgen, het is steeds een avontuur!
Iedereen kreeg de opdracht om zijn eigen lievelingsplekje te tekenen. De kinderen namen de tijd en we zagen uitzonderlijk veel oog voor detail in de tekeningen. Sommigen tekenden niet één plek, maar zelfs 4 plekken. Hun hele boekje vol! Ondertussen waren er al 2 ouders in de weer met borstels en ander poetsmateriaal, merci!
We aten nog een smaakvolle hotdog en dan begonnen we aan de terugtocht. Op school aangekomen zingen we nog een laatste keer het kamplied en met een dikke knuffel voelen we hoe het kamp de leefgroep weer wat dichter bij elkaar heeft gebracht.

Wil je nog meer foto’s bekijken?
Volg dan deze link.