BUITENDAGEN TWEEDE KLAS

Vier dagen leefden en leerden we buiten met de tweede klas.

Hierbij wat meer over onze avonturen.

Donderdag trokken we naar Vremde. We kookten 4 verschillende gerechten:

  • platte kaas gekruid met geplukte bloemen en kruiden
  • zonnethee naar eigen recept
  • roerei met lavendel en andere kruiden
  • confituur van rabarber, aardbeien en onderweg geplukte besjes
  • heerlijke groentesoep met brood

We maakten ons eigen vuur aan. Eerst probeerden we met de schraper, wat is dat moeilijk! Vonken kregen we wel, een vuur niet. Met droge berkenschilfers, krantenpapier en een lucifer was ons vuur wel snel aan. We kookten onze confituur en bakten ons eitje op een rooster boven de vlammen. We plukten onze eigen kruiden en bloemen. ’s Middags konden we smullen van het zelfbereide feestmaal samen met enkele ouders.

Leen vertelde ons dat jong van de torenvalk uit de boom was gevallen. We keken hoe die terug in zijn nest werd gezet, wat is dat hoog klimmen!

Ieder waste zijn eigen bord, bestek en beker af en dan keerden we samen terug huiswaarts.

Vrijdag bleven we dicht bij huis voor een bezoek aan het Rivierenhof. Katrijn deed een plantenwandeling en Katrien ging met een groepje sportievelingen lopen door het park. Dat was volhouden! Nadien kwamen we terug samen om enkele planten te onderzoeken en te tekenen. Wie herkent er deze bloem? Kan je dat eten? De aandacht was groot.

Tijd voor het middagmaal. In groepjes kozen de kinderen een plekje waar ze hun kampje willen bouwen. Ze hadden afgesproken wat ze wilden eten en stelden zo hun eigen picknick samen. Gezellig!

Na het weekend was iedereen uitgeslapen voor een fietstocht naar de Bremweide. Door het Rivierenhof reden we al fietsen met enkele ouders naar onze bestemming. De kinderen verkenden de speeltuin die in een moeras staat. Een eend had gespikkelde eitjes gelegd, daar kwamen we niet in de buurt.

We verdeelden ons opnieuw in 2 groepen. Met de ene groep verkende Katrien de grenzen van het fietsparcour. De heuvels waren een uitdaging voor sommigen, zowel bergop als bergaf. De andere groep bedacht samen met Kim verschillende onderzoekjes die ze met een dier konden uitvoeren. Gelukkig zaten er heel wat kriebelbeestjes in en rond het moeras: lieveheersbeestjes, libellen, schaatsrijders, vliegen, vlinders, salamanders,… Gewapend met potjes, netjes, botten, vergrootglazen en insectenboekjes werden de dieren gevangen, bestudeerd, getekend en natuurlijk ook weer vrijgelaten. De groepen wisselden en we toonden aan elkaar wat we gevonden hadden. Tegen de middag konden we een museumpje maken met onze vondsten. Het laatste uur bedacht iedereen een eigen plan: fietsen, knutselen met natuur, een vlot bouwen, een kamp maken, verder dieren zoeken…

De laatste buitendag gingen we wat verder; naar het Middelheim. In het beeldenpark zagen we een grote tennisbaan, gekke spiegels, dure (gouden) kunstwerken, veel naakte beelden,… We dachten na: wat is kunst nu eigenlijk? Is kunst altijd mooi? Nee, kunst kan ook speciaal zijn of om je aandacht te trekken! We zagen bijenkasten en waren verbaasd over hoeveel bijen er samen leefden (tot 60.000)! We beschreven beelden aan elkaar, probeerden elkaar als beeld te boetseren, tekenden beelden en losten er vragen over op. Hoe hoog is dit beeld? Hoe kan je dat schatten? Wat betekent die titel? Van welk materiaal zou dit beeld gemaakt zijn?

’s Middags genoten we van een heerlijke lasagna (van Linus), pasta pesto en wat brood. We sloten de dag af met een duik in het klei-bad. Even hadden de begeleidsters schrik dat we ons niet konden afspoelen. Gelukkig kregen we de ijskoude tuinslang aan de praat. Wat een fijne afsluiter van deze 4 dagen!

Bedankt aan alle ouders voor jullie aanwezigheid, hulp en enthousiasme!