6DE KLAS BEZOEKT HET MELKVEEBEDRIJF ‘HET LEKKER KOEIKE’ IN RANST

HOE MAAK JE BOTER EN KARNEMELK?

Boter en karnemelk zijn beiden het product dat ontstaat als je melk verwarmt en daarna schudt.
Hoe doen ze dat?
Boer Paul giet eerst de volle melk in een grote ketel van 100 l en laat de melk samen met verse room 15 a 20 min. warmen tot 40°c
Dan wordt alles over gegoten in een grote andere ton. Een draaiton. Dat noemen ze een karn. De melk moet daarin 15 à 20 min. rond draaien.
Als het deksel open gaat, zie je dat de melk gescheiden is in boter (het vet) en karnemelk is dan het restproduct.
Van 60 liter pure room houdt je 30 kg boter over. Als je melk en room mengt, houdt je veel minder. Boter over.

We proefden allemaal van de karnemelk. Dat smaakt wel veel zuurder dan melk.

Luun


HOE MAAK JE KAAS?

Eerst doe je melk, stremsel (een middel om de melk hard te maken) en kaaswei (het vocht dat overblijft als je kaas maakt) in de snijmachine. Laat 24 uur rusten. Dan zet je de machine aan. In de machine draait een soort rooster rond om de harder wordende melk te snijden.

Daarna liggen er witte brokken en vloeistof (kaaswei) in de machine. Het is de bedoeling om de witte brokken van de kaaswei te scheiden. De kaaswei heb je niet meer nodig voor de kaas maar heeft een hoge eiwitwaarde en wordt nog verder gebruikt voor oa. babyvoeding,  koekjes, veevoeders maar ook voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen of voor mensen wiens immuusysteem aangetast is.

De witte brokken worden geschept in dozen met een zeef in zodat de wei er nog verder kan uitdruppen. Daarna wordet de zeef er uit gehaald en wordt de kaas samengedrukt in speciale dozen. Zo wordt het product stevig. Als het hard is geworden wordt “de kaas” gepekeld (de blokken kaas worden in zoutwater gezet). Boer Paul gebruikt bij sommige kazen hiervoor ook bier. Dat geeft de kaas een speciale  smaak. Nu nog een plastic beschermlaagje. Dat schildert de boer erop tegen het uitdrogen. Nu nog 2 maanden rusten. En dan heb je jonge kaas.

We kochten de kaas en proefden ervan op school. De kaas smaakt veel voller dan de kaas die we op school eten. Kunnen we die kaas niet kopen? Zo weet je wat je eet!

Leni Van Assche

 


HOE GAAN KOEIEN DOOD?

Een melkkoe kan niet leven zonder boer. Er is veel zorg nodig. Er kunnen heel wat dingen voorvallen als de boer zijn dieren niet goed in het oog houdt. Hij kent zijn beesten en heeft ervaring en kan zo inschatten wat zijn beesten nodig hebben.

Uiers kunnen scheuren of ontsteken daarom moeten ze tijdig gemolken worden. In de natuur drinken de kalfjes ervan maar in een melkveebedrijf worden de kalfjes van de moeder gescheiden en moet de melk dienen voor de mens.

De koe kan ook dood gaan door een ontsteking aan de uiers, daarom is er een veearts nodig.

De koe kan ook dood gaan door ziektes en daarom krijgen ze soms antibiotica. Dit moet zo weinig mogelijk gegeven worden maar soms is het noodzakelijk, vertelt boer Paul. Als de koe te veel antibiotica krijgt, geeft ze geen melk meer en wordt ze zieker. Het soort voeding help ook het voorkomen van ziektes. Boer Paul kweekt zijn graan en maïs zelf en geeft geen industrieel gemengd (kracht)voer.

Oran


WAAR GAAT EEN DODE KOE NAAR TOE ?

Als een koe dood gaat in het bedrijf dan wordt het kadaver (= een lijk van een dier) opgehaald door een destructiebedrijf.

Daar wordt van kadavers zeep, gelatine …. gemaakt.

Je kan er ook dode huisdieren naartoe brengen.

Louis Vermeulen


HOEVEEL KOST EEN IJS MACHINE EN HOE WERKT DIE?

De ijsmachine kost 25000 euro. Best veel voor een boer.

Hoeveel graden is het in de ijsmachine ? In de ijsmachine is het -40graden Celcius, het ijs zelf is -9°C.

De ingrediënten voor het ijs zijn volle melk, room, vanillestokjes, suiker en eieren.

Eerst wordt de melk op 40 graden gebracht met room erbij, de vanillestokjes worden uitgeschraapt en gemengd in de melk, dan worden de eieren gescheiden in eiwit en eigeel, het eigeel wordt aan het mengsel toegevoegd. Daarna gaat de massa in de ijsmachine waarin een draaiende beweging belangrijk is. Het ijs zagen we er heel smeuïg uit lopen. Het wordt pas echt hard als het langer in de diepvries staat. Wij kregen allemaal een heerlijke bol vanille ijs. De boer gebruikt geen kleurstoffen en ook geen smaakstoffen. Viir zijn aardbeien-ijs gebruikt hij verse aardbeien.

Sueno

GEEFT EEN VETTE KOE MEER OF MINDER MELK?

Een koe met vet geeft minder melk.


ZIE JE AAN EEN KOE VAN WELK LAND HET KOMT?

Nee, als een koe van het buiteland komt hangen ze een kaartje aan haar oor met Bu.
Als ze van België komen staat er op het kaartje BE. Bij uit Nederland afkomstige koeien hant er NL op en bij Duitse koeien DE.

 Sem.


HOE KOMT HET DAT SOMMIGE KOEIEN HORENS HEBBEN EN ANDERE NIET?

Als de kalfjes geboren worden, smeert boer Paul een zalfje op de plek waar de horens zullen groeien en door dat zalfje kunnen de horens niet groeien.
Maar als het kalf zich schuurt tegen de muur gaat de zalf eraf en kan het dat de koe later 1 of een halve hoorn zal hebben.
Dat doet boer Paul om te voorkomen dat de koeien elkaar later met hun horens gaan bezeren.

Wist je dat? Als je te laat bent met de zalf (dus als ze al horens hebben) de zalf niet meer in werkt op de horens?

Selena

Hoe gebeurt het melken bij boer Paul van het lekker koeike ?

Om 6u worden alle koeien naar de melkmachine gebracht.
De melkmachine bestaat uit 4 spenen die de boer zelf op de uier zet. De koeien kunnen per 12 in de melkruimte omdat er ook 12 sets spenen zijn. Daarna word de melk naar de koeltank gestuurd.

Zelfs met die machine duurt het 1u en 45 min. om alle 75 koeien te melken.En dat herhaalt zich om 18u weer. Dus twee keer per dag en in totaal 3u &30 min. om al die koeien te melken.

Klaas


HOE KUISEN ZE DE STALLEN ?

Terwijl boer Paul alle koeien melkt is er een klein robotje dat door de stallen raast. Hij botst tegen alle muren. Hij keert al de mest naar een bepaalde plek. Onder die plek zitten roosters. De drek zakt door de roosters in een verzamelput. Die wordt regelmatig schoon gemaakt. De opkuis gebeurd twee keer per dag. Daarna als alle koeien zijn gemolken kunnen ze terug in hun schone stal. Het robotje vinden ze daar toch niet altijd echt goed waardoor de boerin zelf vaak de stallen schoonmaakt terwijl de koeiden gemolken worden.

Anna Kaerts


WAT DOET BOER PAUL  OM EEN GEZOND KALFJE TOT LEVEN TE BRENGEN?

WANNEER WEET JE WANNEER ER EEN KALFJE WORDT GEBOREN?

Meestal loeit de koe die gaat werpen. Het loeien is veel anders dan ze normaal doen. Soms loeit een koe ook niet. Maar boer Paul weet ongeveer wel wanneer  de koe gaat werpen. Het gebeurt wel eens dat er 2 of 3 kalfjes tegelijkertijd worden geboren. Eerst kijkt boer Paul of het kalfje in de juiste richting ligt dat is eerst het hoofdje. Als dat tevoorschijn is gekomen dan komen de voorpoten te voorschijn dan binden ze aan elke poot een touw en helpen ze mee trekken en dan is het kalfje er. Het mag maar 2 uur bij de mama zijn. Dan wordt het aan de andere kant van de stal gezet bij de andere kalfjes. Dat gebeurt omdat de kalfjes melk drinken en wij willen die melk. De kalfjes krijgen ander eten.  Zo wordt een kalfje geboren.

Marie   


WAT KAN JE MET MELK VAN DE KOEIEN MAKEN?

Je kan ijs maken, boter, ijstaart, karnemelk, yoghurt, plattekaas en kaas. 


HOE WORDT DE MELK  BEWAARD?

Eerst melken ze de  koeien . Dan gaat de melk door een buis een komt het terecht in een koeltank. Daarin moet het steeds 3,5°C zijn. ’s Nachts komt er een vrachtwagen om de melk op te halen .

Maar een deel van de melk bewaren ze om zelf te verwerken tot allerlei melkproducten die ze in hun hoeve verkopen.

Amal

WAT  ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN EEN BELGISCH EN ECUADORIAANS MELKVEEBEDRIJF?

In Ecuador lopen de koeien los op de bergen en ze komen vanzelf terug. Er bestaan geen stallen , geen machines voor koeien, daar wordt alles met de hand gedaan en er groeit verschillend fruit en je hebt je eigen hectaren grond

In Belgë: zitten de koeien in een stal en ze gebruiken machines om de koeien te melken. De melk wordt bewaard in een grote koeltank. In Ecuador wordt de melk in  bakken bewaard. In België latene ze de koeien in de zomer buiten staan.

Het verschil tussen de boerderij van België en Ecuador.

Mijn bompa heeft een cacaoplantage in Guayaquil , Naranjal.

Jago

Iedereen was het er over eens: Dit was een super interessante uitstap.

Dat we op het einde zo’n heerlijk ijsje kregen was helemaal fijn!
We kochten in de winkel van de boerderij verschillende melkproducten. Boer Paul legde ons ook uit hoe we zelf yoghurt kunnen maken. Dat probeerden we uit op school.

Of het lukte? Dat zetten we volgende week op onze blog!

Vanaf nu zal er elke week een ander duo iets posten op de blog!